יש למה לחכות: מאי 2025 הספר הבא בחנויות הספרים "חדש! הספר "הפריצה - להוביל בתחומך "פרק חדש בפודקאסט "המעבדה להגשמת חלומות
יש למה לחכות: מאי 2025 הספר הבא בחנויות הספרים "חדש! הספר "הפריצה - להוביל בתחומך "פרק חדש בפודקאסט "המעבדה להגשמת חלומות

טיפים לכתיבת ספר

כמה מילים על החלום להוציא ספר (או: אמונות שגויות בכל הקשור להוצאת ספר לאור)

אין יום שעובר בלי שאני מקבל הודעת פייסבוק בסגנון "אני חולם להוציא ספר ויש לי רק שאלה". ואז לרוב זה מלווה במונולוג של גבר או אישה שמשתפים אותי במידע שגוי בכל הקשור להוצאת ספרים. אז קבלו קצת סדר בדברים. מוזמנים לשתף אנשים שהדבר רלוונטי להם.

1. הוצאות ספרים לא מבקשות כסף על פרסום ספר. הוצאת ספרים משקיעות כסף בספר שהם מאמינים בו. ואם הם חצי מאמינים בו אז הם מציעים לכותב/ת להיות שותפים בהוצאות. הוצאות ספרים ש"מקבלות" את הספר ומבקשות תשלום מלא הם לא הוצאות ספרים הם חברה להפקת ספר. הם יפיקו לכם את הספר אבל הם לא באמת "יתאבדו" עליו. אין להם אינטרס. את הכסף שלהם הם עשו מכך שמכרו לכם את השירותים שלהם. דעו את ההבדלים. והזהרו משרלטנים. ויש הרבה מאוד כאלה בחוץ.

2. אין כזה דבר מוזה. מוזה זה תירוץ של אנשים עצלנים. כל האנשים בעולם קמים בבוקר והולכים לעבודה ומבצעים את המשימות שלהם ללא קשר למוזה והשראה. הם פשוט עובדים. גם אנשים כותבים עובדים בלכתוב. הם לא מחכים להארה רוחנית. הם פשוט קמים בבוקר וכותבים שורה או פסקה או עמוד או פרק. כותבים הם לא מורמים מעם. הם בסה"כ כותבים. פעם ליאור אשכנזי אמר לי בריאיון "שחקן הוא בסה"כ פועל בעולם התיאטרון. הוא, לפעמים, ליצן חצר". גם סופרים וסופרים הם פועלים. פועלי מילים.

3. הטעות הכי נפוצה אצל כותבים, מתחילים ומנוסים, שיש להם רעיון מעולה אבל אין להם מבנה לסיפור. הסוד להצלחה קבועה בכתיבה היא בניית מבנה הסיפור הרבה לפני שמתיישבים לכתוב. זה, אגב, החלק הכי קשה בעבודה.

4. "אשב לכתוב כשאקבל חוזה". זהו משפט שאני שומע מהרבה מאוד אנשים שלא מוכנים להסתכן ולכתוב ו"לבזבז את הזמן" שלהם. יש בישראל בקושי מאה סופרים וסופרות שמקבלים חוזה על ספר עתידי מבלי שכתבו אות אחת. זה נשען, לרוב, על המוניטין שלהם והצלחות קודמות. כותב אנונימי לא יקבל חוזה על סמך רעיון טוב. יגידו לו "קודם כל תכתוב ואז נחשוב על זה". גם כשאני כותב ספר ומשקיע בו זמן וכסף אין לי מושג אם הוא יצליח או לא יצליח. אני מהמר.

5. "חבל על כל המאמץ. גם ככה אי אפשר להרוויח מספרים בישראל". טעות. טעות גדולה. אפשר להרוויח מספרים. אפשר אפילו להתעשר. זה לא קורה מהספר הראשון וגם לא מהשני. בכל מקצוע יש אנשים שיותר מצליחים ויש אנשים שפחות מצליחים. יש עורכי דין שמכתב שלהם עולה 2000 שקלים ויש עורכי דין שמכתב שלהם עולה 200 שקלים. הכסף לא צריך להיות מניע לכתיבה. בכל מקרה, בהחלט יש גמול לעבודת הכתיבה והוא יכול להיות גמול מאוד מאוד מרשים.

6. ספר נפלא להתגברות על פחדים בכתיבה (ובכלל) הוא הספר "קסם גדול" של אליזבת גילברט. יש שם סיפורים שנותנים חשק לכתוב ולהתגבר על הפחדים. אגב, להבדיל, גם בספר שלי "רב מכר – להגשים את חלום הכתיבה" (לפרטים הקליקו כאן) יש הרבה מאוד כלים וסיפורים. חפשו באתר שלי או בחנויות הספרים. למידע על הספר הקליקו כאן וגם הקליקו על הסרטון להאזנה לקטע מתוך הספר. 

7. אל תנסו לכתוב כמו מישהו אחר. למישהו האחר יש ניסיון ולמישהו האחר יש את גוון הקול והכתיבה שלכם.

לכל אחד יש את "הקטע" שלו. הקפידו לפתח את הקול שלכם ולא להיות חיקוי של אחרים. תזכרו שלכל סגנון וקול יש קהל. לאו דווקא קהל גדול. אבל יש קהל.

8. אין באמת כללים בכתיבה. לאורך ההיסטוריה יש כל כך הרבה ספרים, סדרות וסרטים ש"שברו" כללים וניצחו. הסרט "ממונטו" למשל מסופר מהסוף להתחלה וגם הסדרה "אבודים" בנויה על פלאשבקים הרבה לפני שזה הפך להיות פופולארי. אפשר בהחלט לשבור את הכללים. רצוי רק להכיר אותם לפני.

9. לא רק חומוס עושים באהבה. גם כתיבה. תהנו מהתהליך. סבל עובר על הדף לצד השני. גם אהבה. והתלהבות.

10. מדי פעם אני מעביר קורס כתיבה מלא בשם "מחדדים ת'מקלדת". שישה מפגשים המתקיים או בגג ביתי שבתל אביב או בZOOM. מוזמנים לתפוס לכם מקום. מספר המקומות מוגבל. לקורס הכתיבה הפיזי הקליקו כאן. לקורס הכתיבה בZOOM הקליקו כאן. 

 

בהצלחה עם המילים שלכם.